Home / Kraanvogels / Nieuws /
Foto's / Links / Pleisterplaatsen
Belangrijke rustplaatsen
De belangrijkste slaapplaatsen voor kraanvogels in Nederland. 1) Engbertsdijksvenen, 2) Strabrechtse Heide & Beuven, 3) Groote Peel, 4) Aamsveen, 5) Haaksbergerveen, 6) Deurnsche Peel & Mariapeel. (nummer 1-3: gebied mede vanwege aanwezigheid Kraanvogels aangewezen Natura2000; nummer 4-6: ĎpotentiŽle pleisterplaatsí).


Het is afwachten wat er werkelijk gaat gebeuren, komend decennium. Gebieden die zijn aangewezen als waterberging en met genoeg rust zijn potentiŽle pleisterplaatsen. En wat te denken van het FochteloŽrveen en het Dwingelderveld, die in dit overzicht
ontbreken. Dit zijn al belangrijke slaapplaatsen voor kraanvogels, in ieder geval voor de Nederlandse populatie en een klein aantal trekkers.

Het aantal kraanvogels dat aan de grond komt om te rusten, is in Nederland relatief gering. De verwachting is dat we, bij een gunstige wind, in de toekomst wel grotere aantallen trekkers en pleisteraars gaan zien, omdat de aantallen in ScandinaviŽ en Duitsland toenemen. Als dat gebeurt, wordt de kans op verdere verkenning en broeden ook groter, zo hebben de Duitsers vastgesteld.


delen

Het gaat niet slecht met de bescherming van kraanvogels in Nederland, maar het kan zeker beter! Dit menu geeft informatie over wet- en regelgeving, over knelpunten in broedgebieden en op verzamelplaatsen en doet aanbevelingen voor een betere bescherming. In dit menu leest u aan welke voorwaarden een broedgebied moet voldoen, om kans te maken om uitgekozen te worden door de zeer selectieve en behoedzame kraanvogel. 

Vervolgens vindt u informatie over de ontwikkelingen in huidige broedgebieden en criteria voor potentiŽle broedgebieden. 

contact
tags
Bureau De Kraanvogel
FochteloŽrveen 10
8428 RR Fochteloo
0516-588589
Het Waait
Twelloseweg 10a
7439 AS Steenenkamer
0570-618989

Het Fochteloërveen / Gebouwd door Boheemen.nl