Nieuwe broedplaatsen

Hobby Gerkes: kraanvogelfamilie in het Fochteloerveen.

In 2014 en 2015 worden in Overijssel in: het Aamsveen, Haaksbergerveen en Witte Veen territoriale kraanvogels gezien. Kees Rosenbrand en Peter van den Akker schreven hierover het artikel ‘Baltsende kraanvogels in 2014 in drie veengebieden in Oost-Twente’.

Voor het eerst broedden er paren in het Drents Friese Wold (2) en het Korenburgerveen (1). In het Korenburgerveen is een jong geboren en ook in de Engbertsdijksvenen (1) is na jaren mislukte pogingen voor het eerst een kuiken geboren.  Zie hieronder beelden van het zes weken oude kuiken.

In het Fochteloërveen zat maar liefst 9 paar en in het Dwingelderveld 2 paar. In het Dwingelderveld zijn twee jongen geboren. Territoriale paren zijn vastgesteld in het Witte Veen (1) en Haaksbergerveen (1) en in West-Brabant (1-2). Het voorlopige aantal in 2015 komt hiermee op 18-19 paren. Het Fochteloërveen blijft met 9 paar het belangrijkste gebied.

De bewegingen in andere gebieden blijken voorbodes. Inmiddels is de populatie verder uitgebreid, zowel in het noorden en oosten van het land, als in het zuiden. Klik op deze link voor de meest recente informatie uit 2022!